KASZE
Są
źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, białka roślinnego, witamin z grupy B
oraz magnezu, selenu, żelaza i wapnia.
Kasza
jaglana-z ziarna prosa, polecana alergikom, działa
przeciwgrzybiczno, ma właściwości oczyszczające, pomaga w problemach z
trawieniem, bogata w żelazo
i krzem.
i krzem.
Kasza
gryczana-z nasion gryki, jest bogata w białko
i składniki mineralne, oczyszcza jelita, pobudza przemianę materii, neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie nowotworów.
i składniki mineralne, oczyszcza jelita, pobudza przemianę materii, neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie nowotworów.
Pęczak-jest
to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia, zawiera dużo błonnika,
obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, jednak jest ciężkostrawny
Nieco
mniej składników odżywczych mają kasze łamane:
Kasza
jęczmienna-kasza perłowa (mazurska)
i łamana, mają działanie moczopędne, przeciwdziałają zaparciom, lekko chłodzą organizm
i łamana, mają działanie moczopędne, przeciwdziałają zaparciom, lekko chłodzą organizm
Kasza
kukurydziana-zawiera beta-karoten, który niszczy
wolne rodniki i nadaje skórze brzoskwiniowy odcień
Kasza
manna (grysik)- wyróżnia się dużą zawartością jodu i
skrobi oraz błonnika, jest lekkostrawna. (Gotowe kaszki zawierają oleje
roślinne, cukier i aromaty)
Kasza
kuskus-powstaje z twardej pszenicy durum, , jest
lekkostrawna i sycąca, ale brak
w niej błonnika, ma mniej minerałów niż inne kasze
w niej błonnika, ma mniej minerałów niż inne kasze
RYŻ
To drugie po pszenicy najczęściej
uprawiane zboże.
Zawiera witaminy z grupy B,
białko, sole mineralne.
Zarówno biały ryz, jak i brązowy
dostarczają organizmowi Wit. A, C i E.
Ryż
biały zawiera
większą ilość kwasu foliowego i żelaza.
Natomiast brązowy jest bogatszy w magnez i selen.
Wafle ryżowe mogą posłużyć jako wartościowa, pełnoziarnista przekąska,
bowiem zawierają wiele witamin i minerałów
oraz cenny błonnik. Podczas ich produkcji
nie stosuje się dodatkowych ulepszaczy. Nie są też potrzebne żadne konserwanty, ponieważ sam proces wypieku
zapewnia utrzymanie świeżości przez długi czas.
Rośliny
strączkowe
To
groch, fasola, ciecierzyca, soja, soczewica, bób.
Zawierają
dużo białka.
Odgrywają
ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, dostarczają sporo magnezu,
potasu, fosforu, żelaza.
Gotowanie warzyw strączkowych
z nasionami kopru włoskiego lub kminku oraz dodawanie do nich ziół bazylii,
majeranku, oregano pomaga uniknąć gazów i ułatwia trawienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz