WĘGLOWODANY
to paliwo dla organizmu, podstawowe źródło
energii.
Pozwalają
skakać, biegać, myśleć, uczyć się, cieszyć, spacerować. Dzięki nim mózg i
mięśnie pracują na pełnych obrotach, a produkcja serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, utrzymuje się na
zadowalającym poziomie.
Właśnie
dlatego przyjmuje się, że węglowodany powinny stanowić główne źródło energii w ciągu dnia. Dla dzieci zalecane jest 5 porcji.
Istnieją
dwa rodzaje węglowodanów: proste i złożone.
WĘGLOWODANY PROSTE (cukry proste)
to grupa związków z których najbardziej znane
są : glukoza i fruktoza.
Glukoza w stanie naturalnym występuje w
miodzie,
owcach
(np. winogronach) i sokach owocowych.
Fruktoza w naturalnej postaci też
występuje w owocach
świeżych i suszonych), miodzie naturalnym i nektarze kwiatów. W dużo mniejszych ilościach występuje również w kukurydzy, słodkich ziemniakach i zielonym groszku.
świeżych i suszonych), miodzie naturalnym i nektarze kwiatów. W dużo mniejszych ilościach występuje również w kukurydzy, słodkich ziemniakach i zielonym groszku.
Niestety
jest ona często dodawana przemysłowo
do produkcji wielu napojów gazowanych, wód smakowych, dżemów, ciast, słodyczy,
słodkich jogurtów i serków, a nawet pieczywa (na etykiecie trzeba jej szukać
pod nazwą syrop glukozowo-fruktozowy i
skrobia kukurydziana).
Fruktoza
sprzyja otyłości i próchnicy zębów .
Węglowodany proste rozkładają się szybko i
gwałtownie zwiększają poziom glukozy we krwi.
Ich duże
spożywanie powoduje dalsze nadmierne spożywanie pokarmów, bo człowiek ciągle
czuje się głodny.
Należy
unikać lub ograniczyć spożywanie:
a)
Produktów z białej mąki
b)
Białego pieczywa
c)
Ciastek
d)
Słodkich bułek
Owoce o wysokiej zawartości cukru:
-banany
-melony
-wiśnie
-ananasy
-winogrona
-arbuz
-jabłka
-pomarańcze
Owoce o niskiej zawartości cukru:
-morele -brzoskwinie
-truskawki -śliwki
-maliny -figi
-awokado -jeżyny
-grejpfruty
WĘGLOWODANY ZŁOŻONE są wolniej przyswajane,
zapewniają regularnie uwalnianą korzystną dawkę energii, wchłaniane stopniowo.
Występują
w pełnoziarnistych produktach zbożowych:
-pieczywo -kasze
-makarony -ziemniaki
-płatki -orzechy
-brązowy ryż -kukurydza
-rośliny strączkowe
Produkty zbożowe to źródło bezcennej
energii, którą organizm wykorzystuje do pracy mózgu, oddychania, pracy serca,
tzw. podstawowej przemiany materii oraz
aktywności fizycznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz