Z czym można upiec bułki? Na te i inne pytania staraliśmy się dzisiaj odpowiedzieć.
Jaka jest różnica między mąką pszenną a żytnią (razową) ?
Jaka jest różnica między ciastem z mąki pszennej a ciastem
z mąki żytniej?
z mąki żytniej?
Co można dodać do ciasta?
(słonecznik, pestki dyni, sezam, mak)
Nie ma więcej pytań ? To zabieramy się do pracy...
A może zrobimy bagietki ?
kilkanaście minut później...
Jak smakują bułki pszenne a jak bułki razowe?
Jeszcze lepsze byłyby w towarzystwie kakao... (albo kawy zbożowej -ktoś mi podpowiada)
Bułeczki:
małe jajko
200 ml mleka
8 g drożdży
2 łyżeczki cukru
50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
350 dag mąki
7 g soli
( na 6-8 porcji)
1. Mąkę, sól, masło rozprowadzamy dokładnie ręką.
2. W misce przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże łączymy z 2 łyżeczkami cukru i 4 łyżkami mleka, dokładnie mieszamy, dodajemy trochę mąki, a następnie bardzo wolno pozostałe mleko.
3. Wlewamy roztrzepane jajko
4. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, dosypują tyle mąki ile przyjmie ciasto
5. Przykrywamy ciasto ściereczką i odkładamy na 2 godziny do wyrośnięcia
6. Z wyrośniętego ciasta wyrabiamy bułeczki, układamy na blasze. Można posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy wybranym składnikiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut.
Smacznego !





















Brak komentarzy:
Prześlij komentarz