środa, 25 września 2013

dzień 3 Pieczywo

Jak powstaje chleb? Jak piecze się bułki? Jakie są rodzaje pieczywa? Jakiego kształtu mogą być bułki?
Z czym można upiec bułki? Na te i inne pytania staraliśmy się dzisiaj odpowiedzieć.

Jaka jest różnica między mąką pszenną a żytnią (razową) ?





Jaka jest różnica między ciastem z mąki pszennej a ciastem
z mąki żytniej?



Co można dodać do ciasta?
 (słonecznik, pestki dyni, sezam, mak)


Nie ma więcej pytań ? To zabieramy się do pracy...






A może zrobimy bagietki ?








kilkanaście minut  później...


Jak smakują bułki pszenne a jak bułki razowe?


Jeszcze lepsze byłyby w towarzystwie kakao... (albo kawy zbożowej -ktoś mi podpowiada)



Bułeczki:

małe jajko
200 ml mleka
8 g drożdży
2 łyżeczki cukru
50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
350 dag mąki 
7 g soli

( na 6-8 porcji)
1. Mąkę, sól, masło rozprowadzamy dokładnie ręką.
2. W misce przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże łączymy z 2 łyżeczkami cukru i 4 łyżkami mleka, dokładnie mieszamy, dodajemy trochę mąki, a następnie bardzo wolno pozostałe mleko.
3. Wlewamy roztrzepane jajko
4. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, dosypują tyle mąki ile przyjmie ciasto
5. Przykrywamy ciasto ściereczką i odkładamy na 2 godziny do wyrośnięcia
6. Z wyrośniętego ciasta wyrabiamy bułeczki, układamy na blasze. Można posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy wybranym składnikiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz