BŁONNIK
Ø
zapobiega cukrzycy – częściowo łączy się z glukozą, ą a ta jest wraz z nim
usuwana z organizmu. W efekcie do krwi trafiają mniejsze dawki cukru z
pożywienia.
Ø
chroni przed nowotworami układu pokarmowego - usuwa z przewodu pokarmowego
substancje rakotwórcze,
Ø
wspomaga układ krążenia-obniża poziom
złego cholesterolu (LDL) we krwi o kilka procent.
Normy
dziennego spożycia:
dla dzieci w wieku 3-6 lat zalecana dawka to 10-14 g
dla dzieci w wieku 7-12 lat zalecana dawka to 16-19 g
dorośli-25 g
Ilość
błonnika w 100 g produktu:
Otręby
pszenne 42, 0 g
Fasola
czerwona przed ugotowaniem 25,0
Wiórki
kokosowe 23,5
Migdały
12,9
Chleb
żytni pełnoziarnisty 9,1
Nasiona
sezamu 9,1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz