BIAŁKA
-są
podstawową składową każdego organu, hormonów, enzymów. Bez białka nie ma
odporności, ładnych zębów, stabilnych kości, dobrego nastroju.
W
planowaniu diety nie należy jednak
przekraczać wartości uśrednionej 15% energii z białka zarówno dla dzieci
jak i dorosłych.
Przedszkolaki
powinny spożywać 55 g na dobę.
Dobrym
źródłem białka
są te pochodzenia zwierzęcego: jaja, mleko, produkty mleczne, mięso oraz białka
pochodzenia roślinnego – nasiona strączkowe,
w tym soi, orzechów, migdałów, ziaren słonecznika.
TŁUSZCZE
są
źródłem niezbędnych do życia składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów
tłuszczowych, czyli omega 6 i omega 3 oraz źródłem witamin rozpuszczanych w
tłuszczach (A, D, E i K).
W
codziennej diecie tłuszcze powinny pokrywać 25-30 % zapotrzebowania energetycznego.
Z diety trzeba
eliminować tłuszcze znajdujące się w czerwonym mięsie, smalcu, maśle,
słoninie. Ich nadmiar powoli zabija: prowadzi do schorzeń wątroby, miażdżycy
czy cukrzycy.
W
przypadku masła eliminacja z
diety jest jednak niewskazana w przypadku najmłodszych.
To
z wiekiem ono szkodzi. Dzieci do końca drugiego roku życia powinny je jeść
regularnie, tłuszcz zawarty w maśle, tzw. dobry cholesterol jest bezwzględnie
konieczny, by układ nerwowy malucha prawidłowo dojrzewał.
W
DOBRE tłuszcze obfitują morskie ryby,
sporo ich w olejach roślinnych z nasion
i orzechów.
Wg zaleceń dzieci 4-6 letnie powinny jeść
3 porcje dziennie.(za porcję trzeba brać 1 łyżkę masła lub łyżkę oleju, ok.100 g ryby)
3 porcje dziennie.(za porcję trzeba brać 1 łyżkę masła lub łyżkę oleju, ok.100 g ryby)
Unikać należy:
olejów, które występują w margarynach, frytkach, chipsach, ciastkach,
przypalonych lub smażonych
potrawach.
ZBOŻA
Pszenica-aż 60 % jej składu stanowią
cukry, pożywne białko 20 %, czyli 80% to śmieci, a 20 % jedzenia
Żyto-bogate w potas, wapń, cynk,
miedź
Owies-zawiera sporo witaminy E,
wapnia, miedzi, witaminy z grupy B,
obfituje w błonnik rozpuszczalny, sprzyja obniżeniu stężenia cholesterolu we
krwi, wzmacnia odporność
Jęczmień- zawiera 5 razy więcej razy
żelaza, 25 razy więcej potasu i ponad 35 razy więcej wapnia niż taka sama ilość
pszenicy . stanowi podstawę kasz: pęczak, perłowej, łamanej.
Proso-jest źródłem skrobi, Wit. z
grupy B, minerałów.
Dla człowieka najlepsza jest lekkostrawna kasza jaglana.
Dla człowieka najlepsza jest lekkostrawna kasza jaglana.
Innymi
zbożami są:
Orkisz,
amarantus, sorgo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz